Lidt motorisk usikker – gør det noget?

Ja, det gør faktisk noget. Der skal ikke meget til før børn melder fra overfor ting de har svært ved. Hvis de f.eks. gentagne gange oplever, at når de prøver at lave gadedrengehop i gymnastik, som de andre børn, og det ikke lykkedes, ja så finder de bare på måder dette kan undgåes. Lille Søren vælger måske at småløbe med i samme tempo som de andre, eller Sofie – hun laver små hop i fuld fart – to med det ene ben forrest og to med det andet, og så lidt almindeligt løb ind imellem. På den måde kan de faktisk se ud som om de næsten kan det. Og selvom man som gymnsatiklærer godt kan se den ikke er helt i skabet, er det oplagt at tænke, at det kommer nok. For nogen kommer det, men for andre bliver det aldrig bedre. Og for de andre, så er der måske også problmer når hovedet skal nedad i en kolbøtte, eller når de skal gå på kantstenen, eller når de skal hoppe i en hinkerude. Og for disse børn, er der lang vej hjem til at komme på niveau med de andre børn. De har brug for hjælp! Resultatet hvis de ikke får hjælp, er børn der vælger fysisk aktivitet fra. Det har konsekvenser ift. deres sundhed, deres sociale liv og deres psykiske velbefindene. Og mere og mere forskning viser også at fysisk aktivitet har betydning for indlæringen, så altså også for evnen til at blive dygtig bogligt i skolen.

I næsten alle kommuner (tror jeg) kan man få en ergo-eller fysioterapeut med ud i gymnsatikundervisningen og se barnet i den helt konkrete kontekst – således at vejledningen kan gives ud fra den præcise verden barnet færdes i. Ofte vil der også være behov for at se barnet i mere specefikke opgaver, samt tale med forældrene og evt. andre personer omkring barnet.

Er det ikke muligt kommunalt, eller de måske har meget travlt, er det muligt at kontakte en privatpraktiserende som jeg selv. Jeg observerer gerne i undervisningen, i børnehaven, i fodboldklubben eller sågar til spejder, hvis det er der problemerne opleves. Jeg synes det er vigtigt og skal tages seriøst – og det bør du også.

Du kan få mere viden om børn, fysisk aktivitet og motorik via mit nyhedsbrev der udkommer hveranden torsdag direkte til din indbakke. Tilmeld dig her eller via menuen til venstre. 

Ring eller skriv hvis du er i tvivl – så tar vi den sammen derfra.

Gittes Børnefysioterapi kan også følges på Facebook

Etiket: , , , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*