Hvorfor er skrivning vigtigt i en digitaliseret verden?

Prøv lige og se dette klip med Blyantdans – det er da simpelthen så hyggeligt. Ungerne hygger sig for vildt – og samtidig øver de sig på en masse gode ting der stimulerer deres hjerners udvikling. F.eks. bevægelser hvor begge hænder skal arbejder sammen på tværs af vores to hjernehalvdele, og skrivebevægelser der gør det meget nemmere for dem at lære at skrive.

Jeg har været så priviligeret, at få lov til at skrive et kapitel om børnemotorik til den netop udkomnebog og materiale om Blyantdans, udviklet af Inger Løvstad. Hele Blyantdans “pakken” består af musik og fantastiske billeder og figurer. Og er i bund og grund en fantastisk metode hvormed man kan arbejde med skrivningen. Men hvorfor er det SÅ vigtigt at holde fast i den enorme træning af skrivningen, vi kender fra vores egen barndom, når vi nu lever i en digitaliseret verden?

En digitaliseret verden

Det, vi som voksne skal være meget opmærksomme på, er at vi ikke gør børnene passive. Det kan nemt ske, fordi vi lever i en digitaliseret verden. Mange børn har adgang til tablets helt fra vuggestuen, og de fleste hjem har op til flere muligheder for at fortabe sig i elektroniske spil og lege. Det er en del af fremtiden, og børn skal lære at bruge dem – men alt med måde! At tilbyde barnet ekstra tid foran skærmen, så man f.eks. selv kan prioriterer og sidde og surfer på nettet ved siden af, er nemt og bekvemt. Men det er også en løsning, der er med til at gøre børn inaktive. Det gør børnene mindre kropsbevidste, mindre opmærksom på verden omkring dem, og deres fysik forringes. Flere sanser bliver stimuleret, hjernen bliver brugt på flere måder på én gang, og barnet opnår større bevidsthed om kroppen.

Børn kommer ofte i skole med et uhensigtsmæssigt skrivegreb. Det kan skyldes, at barnet er ubrugt i forhold til at bruge tegne-/skriveredskaber som blyanter, farvekridt og pensler. Hjernens nervebaner skal stimuleres for at vokse, ellers forbliver de ufuldstændige. Og har barnet ikke haft mulighed for eller er blevet motiveret til at øve sig, vil barnets nervesystem ikke være modnet til opgaven, og det vil ikke have opnået motorisk læring.

Blyantdans rummer alle de omstændigheder, der gør det muligt for børn at lære nye motoriske færdigheder. Blyantdans lægger op til, at børn får oplevelser i naturen, hvor alle sanser aktiveres. Den ujævne skovbund og sandet på standen styrker børns motorik. Børn bliver motiveret og inspireret af den gode fortælling med de flotte illustrationer og sange, i samspillet med de/den nærværende voksne.

Med det fokus Blyantdans har på håndmotorikken, vil børn få et færdigudviklet skrivegreb, og deres hjerner vil blive stimuleret ift. deres generelle motoriske udvikling.

Jeg kan kun anbefale det til jeres børns institutioner og hjemme kan de også sagtens bruges. Det vil være rigtig sjovt med søskende og børnenes gode venner.

Etiket: , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*