Det er sundt at komme til skade

Det var overskriften i en artikel i Fynes Stiftstidende, i Odense 18.juli. I forbindelse med at Flying Superkids kom til Odense,blev Henriette Madsen formanden for Børneulykkesfonden  interviewet om børn, bevægelse og ulykker. Hun udtalte, at der er en tæt forbindelse melllem børns bevægelsesniveau og forebyggelse af ulykker. Altså at jo mere børn bevæger sig (og har bevæget sig) jo færre ulykker vil de komme ud for. Artiklen siger ikke noget om hvordan det er undersøgt, men konklusionen var at mange børn ikke bliver motorisk udfordret i deres hverdag.

Nu var jeg selv inde og se Flying Suerkids med min niece og jeg må sige at det er motorisk udfordring på højt niveau. Så højt mener Henriette Madsen næppe der er  brug for. Men det hun problematiserer er, at vi som forældre beskytter vores børn for meget – vi pakker dem ind i vat. Jeg synes jeg oplever to poler. I den ene ende er der helt klart forældre, der er meget usikre på deres børns vegne, når børnene selv forsøger at kravler ud over kanten på sandkassen, når de selv går ned ad trappen osv osv. Og så er der de forældre, hvor det nærmest ikke kan blive vildt nok. Børnene hænger med hovedet nedad så snart forældrene kan få fat i benene og hive dem op. Børnene får meget opmuntring til at prøve sig selv af og får kun hjælp hvis det er absolut nødvendigt. Jeg er jo personligt mest til den sidste gruppe- uden at man behøver at overdrive. Men Henriette Madsen har ret i, at børn har brug for at få overbalance og ind imellem falde og slå sig. Det er måden kroppen lærer og måden barnet kan gøre sig erfaringer, det kan bruge næste gang det står i en lignende situation.Hvis børnene aldrig får lov til at prøve- er det det samme som at udskyde første gang de falder, eller i værste fald at gøre dem så bevægeforskrækket de bliver inaktive, overvægtige, og sat ude af det sociale fællesskab på længere sigt.

Så lad jeres børn bevæge sig og prøve fysiske grænser. Det er så vigtigt for deres motoriske udvikling og generelle trivsel. Tænk selvfølgelig sikkerhed i form af hjelm på cykel, knæbeskyttere til rulleskøjterne osv. Men i det store hele så tænk at børnene kun skal ha' lige præcis den hjælp der er brug for ikke mere.

Etiket: , , , , , , , , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*