Balancen – endnu en vigtig sans

I sidste uge skrev jeg om den proprioceptive sans-muskel-led sansen. I denne uge kommer der her et indlæg om den vestibulære sans eller balancesansen. 

Balancesansen stimuleres allerede når barnet ligger i moderens mave. Nemlig hver gang moderen eller barnet selv bevæger sig. 

I store træk kan man tale om to balancesystemer. De er begge lokaliseret til en knogle i det indre øre kalde labyrinten. Her finder man også høresansen. Det ene balancesystem sidder i buegangene og stimuleres ved bevægelser hvor hovedet roteres. Når dette sker er der en væske i buegangene der sættes i bevægelser og derved påbvirker de sanseceller der gir hjernen besked om at vi bevæger os. Den anden balancesans sidder også i de indre øre og reagerer bl.a. på tyngdekraftspåvirkninger og linære bevægelse – f.eks. gynge helt stille frem og tilbage, eller køre på rullebræt. Samlet set giver balancesanserne besked til vores hjerne om hovedets position og bevægelse, og også indirekte om kroppens stilling – ligesom muskel-led sansen jeg skrev om i sidste uge. Via nervebanerne hænger balancesystemet tæt sammen med vores muskler, og vores evne til at holde os oprejst imod tyngdekraften. Netop fordi alle kroppens systemer påvirker hinanden, er det vigtigt med en grundig udredning af barnets problematik. Derved kan der sættes ind med den mest specifikke behandling.

Når jeg som terapeut arbejder med balance, har jeg forskellig tilgang til hvilken leg vi skal lege, alt efter om det er den ene eller anden balancesans vi skal stimulere. Man kan nemlig have behov for stimulering af den ene sans, men ikke den anden. 

Hvis dit barn ikke kan li' at gynge eller få hovedet nedad, er det på tide at få stimuleret balancesansen. Dette kan gøres på et utal af måder og der er altid en måde også dit barn vil være med til. Får et barn ikke stimuleret sin balance, bliver det motorisk usikker – også ind i voksenlivet.

 

Etiket: , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*