Den taktile sans – Berøringssansen

I de sidste to uger har jeg har på bloggen skrevet om muskel-led sansen og balancesansen. En tredje meget vigtig sans for den motoriske udviklig er den taktile sans – eller berøringssansen.

Også denne sans stimuleres allerede i fostertilværelsen. Den taktile sans ligger i huden og er vores største sanseorgan. I forstertilstanden stimuleres den af den væske barnet ligger i og år barnet berører sig selv og støder imod moderens mave. Berøring har en kolosal betydning for vores opfattelse af verden. Vi kan blive beroliget og føle os elsket via berøring. Vi sanser verden omkring os bl.a. ved at røre ved den – specielt som babyer og små børn. Og korrekt bearbejdsning af af de input vi får er vigtige for vores udvikling, læring og genrelle trivsel. Berøringssystemet registrerer både smerter, kulde/varme, tryk og almindelig berøring. Barnet stimulerer det hele tiden ved at røre (og spise) sand, mærke på det bløde tæppe, slå på trappetrinet osv osv. 

Man kan dele dette sansesystem op i to. Det diskrimnerende system og det beskyttende system. 

Det dirkrimenrende system giver information omkring en genstands overflade og form (sammen med muskel-led sansen). Man får også infirmation om en specifik berøring ift. hastighed og tryk og retning på husen. Det beskyttende system – er vores overlevelsessystemt. Er man ved at brænde hånden, tages den hurtigt væk pga. dette system.  Den samme type berøring kan også mærkes forskelligt på den samme person, alt efter denne persons almene tilstand. Er man stresset, bange og ytryg kan en let berøring være gangske skrækkelig, hvorimod den kan være skøn, når man er glad og godt tilpas. Det er fordi systemet også hænger sammen med vores nervesystem der registrerer disse følelser hos os og sætter kroppen i alarmberedskab hvis det behøves. 

Under behandling bruger jeg meget den taktile sans hos børnene til at skabe tryghed og tillid. F.eks. ved at ae, give et knus, lad dem undersøge redskaber først og måske pakke dem godt ind i et tæppe, hvis jeg har brug for de skal slappe mere af. 

Prøv at teste dit barn ift. f.eks. at blive nusset på ryggen. Der er stor forskel på hvornår barnet nyder et og hvornår detikke vil ha' det ift. dets almene tilpashed.

Etiket: , , , , ,
4 kommentarer til “Den taktile sans – Berøringssansen
  1. VICTOR BJARNI siger:

    godt gået Gitte du har virkelig lært mig meget. 

  2. VICTOR BJARNI siger:

    godt gået Gitte du har virkelig lært mig meget.

  3. Bobber Neve siger:

    Hej Gitte kan du ikke lige skrive nogle facts om den taktile sans som vi kan bruge til vores opgave.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*